Грузија стана првата земја во светот каде што возачите не треба да имате било какви возачка дозвола или потврдата за регистрација, изјави од шефот на Министерството за внатрешни Работи на Република Vano Merabishvili. Ова решение е дизајниран да се намали бирократијата и го направи животот полесен за граѓаните на земјата и стана дел од реформата на Министерството за внатрешни работи. Во врска со новите прописи укине и сите казни што го работат претходно за возачите без дозвола. Наместо проверка на возачка дозвола на сообраќајната полиција patrols на Грузија сега ќе се провери со базата на податоци на возачите. Секој патрола тим е опремен со одборот компјутер со постојано ажурирана база на податоци, па сообраќајната полиција за да се потврди идентитетот на лицето зад воланот. Меѓутоа, странските државјани кои патуваат во Грузија со автомобил, ова не се однесува, тие се обврзани да го носат целиот сет на документи. Претходно за возење без возачка дозвола во Грузија беше казни со парична казна од 15 lari ($9), според ИТАР-ТАСС.