Речиси секој производител на автомобили секако треба да се стремат кон намалување на трошоците. За да ги зачувате, според неискажан код за опстојување, што е потребно во сите можни насоки — вклучувајќи ги, се разбира, обука на нови модели. Во Volvo, според шефот на Одделот за развој на компанијата Петар Mertens, не само да ги оптимизираат трошоците на нови објекти, но ќе научат нив што е можно побрзо да се ослободи околу 20 месеци, за да биде точно.
Популарната планови Mertens дели на маргините на неодамнешните Женева мотор шоу. Во интервјуто со Autonews, топ Менаџер рече дека клучот за да се заштеди и да е исклучително висока брзина на развој ќе биде платформа. Наместо тоа, нивниот број — Швеѓаните ќе се користи само два. Еден архитектура, тоа е, исто така, СПА, е само за нови XC90, но подоцна ќе биде основа за наследници на сите други Volvo. Освен V40 — таму ќе бидат вклучени во најновата ЦВА дека компанијата се подготвува во соработка со инженерите на родител Geely. Во иднина тоа ќе стане платформа за сите компактни модели Кинески компании и, се разбира, и во иднина мини-Volvo.
Сепак, Mertens доведе до неколку интересни фигури на сегашниот развој на времето машини. Според него, сегашниот V40, Volvo има потрошено околу 42 месеци, додека со новиот Toyota со Mazda созрее во просек од 26 месеци. Се разбира, времето на пуштањето во рок од неколку години ќе биде добра предност за помалите компании. Покрај тоа, ова ќе го намалат животниот циклус модели и, следствено на тоа, повеќе веројатно да се надополни постава (па тоа не е како со XC90, да). Во Целина, таквите вести од Volvo. Со среќа!